2017-03-21

Svenska Migrationscentret i konkurs


Karlskronafilialen stängs


Migrationscentrets huvudkontor i Karlstad 

Föreningen Svenska Migrationscentret har dragits med ekonomiska problem under en längre tid. I början av mars gick det inte längre och föreningen, som har 18 kontor i landet, bland annat i Karlskrona och Svängsta, försattes i konkurs. För Blekinges del handlar det om cirka 20 personer som blir av med jobbet. Den personal som har jobbat med digitaliseringen har någon typ av arbetsnedsättning, och har det tufft på arbetsmarknaden.

Föreningen Svenska Migrationscentret tog över verksamheten i Karlskrona den 1 januari 2014 efter Svenska Emigrantinstitutet och startade i Svängsta hösten 2015. Föreningens material utgör ett kulturarv, uppbyggt sedan 1960, som bär en omfattande kunskap inom ämnesområdet migrationshistoria och Blekinge Släktforskarförening tycker självfallet att detta är mycket tråkigt att det kanske nu går förlorat.


Vid nyinvigningen av Karlskronafilialen 2014 sa dåvarande verksamhetschefen på Svenska Migrationscentret Mathias Nilsson: "Karlskrona ligger bra ur ett Östersjöperspektiv, så det känns bra att rädda kvar verksamheten och fortsätta detta viktiga arbete."


Foto: sydostran.se

 

Det är med sorg i hjärtat vi nu bevittnar att verksamheten i Palanderska gården stängs och att vårt goda samarbete är över.

Mot bakgrund av ovan kommer våra inplanerade emigrantforskarkvällar i april och maj att flytta till tillfälligt hyrd lokal på Gamla Skeppsbrogatan 1 i Karlskrona. 

Här kan du läsa mer