Nytt i bokhandeln

Här kommer ett urval av våra böcker/skivor i bokhandeln.

Koppar och kopparslagare i Blekinge
av Kopparslagarmuseum, Södööska gården, Karlskrona (2018)

Kopparslagaryrket är ett hantverk med gamla anor i Blekinge, som fortfarande representeras av  mästaren Michaela Ivarsdotter.
Här skildras hantverket framförallt från den svenska tiden, med tonvikt på Karlskrona, Sölvesborg och Karlshamn. Ett omväxlande bildmaterial ger färg åt framställningen.

Pris: 300 kr


Snapshot! – 400 års minnesbilder ur arkiven
av Riksarkivet (2018)

I denna bok möter läsaren 400 års arkivhistoria genom att de enskilda årtalen illustreras med bilder och korta texter som visar källornas rikedom. Dokument och bilder är hämtade från alla delar av Riksarkivet, men även många andra arkivinstitutioner runtom i Sverige.

Pris: 149 kr


Freden i Brömsebro 1645
av Landsarkivet i Östersund (2000)

I denna skrift publiceras, för första gången, namnen (med bomärken och sigill) på alla de 256 präster, länsmän och nämndemän som i november 1645 på Frösön, i Sveg och i Älvdalen undertecknade trohetsederna till den svenska kronan.
Skriften är en intressant källa inte bara för historiker och släktforskare utan även för namn- och språkforskare.

Pris: 150 kr


Två unika fiskelägen – Gyön och Garnanäs
av Leif Olsson (2013)

Mellan Karlshamn och Ronneby i Blekinge gömmer sig små samhällen. För folket som bodde där fanns livet och utkomsten utåt – ut i havet. Norrut ledde milslånga, skraltiga körvägar till en annan del av livet – till kyrkan och socknens centrum. Den färdriktningen var mer en ”dödens” väg.
I denna bok tecknas ett detaljerat äreminne över folket, livet, husen och båtarna i lägena Gyön och Garnanäs.

Pris: 150 kr

Även del 1 Sommarnoblessens intåg – Gyön i Blekinge finns att köpa i bokhandeln.


Eringsboda – vår hembygd 3
av Eringsboda Hembygdsförening (2017)

Tredje boken. Varje stuga och gård har ett förflutet. Människor kommer och går. Här får du ta del av gårdarnas och stugornas historia. Levande berättelser över de som har levt i Eringsboda med omnejd, men även berättelser över de som fortfarande bor kvar i bygden. Fascinerande läsning där både spöken och kyrkklockor för sin talan.

Pris:  200 kr

Även del 1 och 2 finns att köpa via bokhandeln.


Släktforskarens lilla faktabok 3
av Mikael Hoffsten och SSFF (2018)

Släktforskarens lilla faktabok nummer 3 har precis som sina föregångare en blandning av intressanta tabeller och texter. Vilket land hade den största armén mellan 1500-1935? Vilka var de svenska uppfinnarna? Har du koll på Kalle Ankas släktträd?

En bok för både nytta och nöje!

Pris: medlem 59 kr/ ej medlem 69 kr

Även faktabok 1 och 2 finns att köpa via bokhandeln.


Antavla – akvarell 5 generationer
av konstnär Kerstin Westin

 

Denna vackra antavla är gjord av konstnären Kerstin Westin från Luleå. Tipset att ta hem den till vår bokhandel kommer från Lars Liljeberg i Mörrum. Han var förra sommaren på en resa i Norrbotten och fann den på en marknad och såg till att vi fick kontakt med konstnären.

Pris: 150 kr


 

Detta och mycket mer finner du i föreningens bokhandel