Välkomna in i Stora Salen på Ronneby Brunn!

Allt gick i lås
Våra tankar och funderingar kring upplägget av vårt jubileum funkade jättebra!
Vi ville att de tre stora aktörerna, Ancestry/Genline, ArkivDigital och Riksarkivet/SVAR skulle komma och det blev verklighet.
Blekingearkivet var också inbjudna och var på plats.Våra register var på plats och uppkopplade. Projektledarna var laddade för frågor (som var många).


Vi i föreningen skulle förmedla olika saker, bland annat om våra kreativa register, hela vår bokhandel på plats, en visning av vår förenings historia via ett bildspel, lotteri, utställning och att vi bjöd våra besökare på kaffe, och det blev mycket bra.


Kunglig konkurrens
På samma dag och plats (Brunnshallarna) var kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia och då passade vi på att bjuda in rojalisten Daniel Othfors för att svara på frågor för våra besökare.


En intresserad besökare ställde frågor till Daniel.

Lördagen den 6 april 2013 förärades Ronneby, hjärtat i Sveriges trädgård, ett kungabesök. Mig veterligen är det första gången sedan 1988 som kung Carl Gustaf och drottning Silvia besöker Ronneby. Den gången var det i samband med hans första Eriksgata, som han valt att avsluta i Blekinge län, femton år efter det att han blivit kung. I lördags besökte han Ronneby av samma anledning – i samband med hans 40-årsjubilerande som svensk kung företar sig kungen en ny Eriksgata över riket.

Tidigare under dagen hade kungaparet besökt Karlskrona och majestäterna förväntades inte till Ronneby förrän strax efter fyra på eftermiddagen. En poliskortege med motorcyklar och bilar annonserade ankomsten och efter en stund steg kungen ur sitt föga konungsliga fordon – en gul buss där han satt längst fram på hedersplats.

Den plats i Ronneby som kungaparet besökte var kommunens stolthet Brunnsparken. Det första de gjorde vid avstigandet var att inspektera Brunnskällan, eskorterade av bland andra kommunens representant Nils-Ingemar Thorell och landshövding Berit Andnor. Därefter rörde man sig uppåt Brunnshallarna, där kungligheterna fick beskåda små skådespel författade av Ronneby Folkteaters manusgigant, tillika Blekinge Släktforskarföreningsmedlemmen, Urban Jönsson. Efter detta visades bland annat emaljkonst, en annan av kommunens stolthet, upp, innan det var dags att ta sig över ån till Café Mandeltårtan där besöket i Ronneby avslutades.

Vi får hoppas att det inte blir det sista besöket vårt kungapar gör i vår lilla landsända, utan att de blev charmade av den fina uppslutningen, de spontana applåderna och det fina vädret. Det var för många ronnebybor en speciell dag värd att minnas!

Daniel Othfors
Rojalist


Kommer strax!
Daniel fick pausa en stund för att bege sig ner till Brunnshallarna och möta kungaparet. Här är bildbeviset!


Ronneby 6 april 2013. Foto: Daniel Othfors


Rapporter från våra "stationer"

Släktforskarhjälp
med Annika Gylling


-Titta, där står det! säger nog Annika

Jag fick t.ex. en fråga om de ”gamla flyttpapperna med foton” som registrerades bl.a. på 1960- och 70-talen. Jag kommer själv ihåg att jag såg dem en gång på pastorsexpeditionen i Ronneby. Frågan var - var finns de idag? Jag föreslog att personen skulle kontakta dels pastorsexpeditionen och landsarkivet, där personen kom ifrån. Ett intressant register om det blir digitaliserat i framtiden.

Det var många andra frågor som jag fick, men de ska jag ta hemma då det kan ta en hel del tid att försöka hitta saker och ting. Jag tycker att dagen var helt fantastisk och tackar alla aktörer och alla medhjälpare för en väldigt aktiv och kreativ dag.


Annika Gylling
Släktforskarhjälpare och ordförande

Komplettering 2013-04-22!
Så här skriver Solveig Fagerlund på Lunds landsarkiv:

"Personakter 1947-1991 finns arkiverade under Volymsignum A IV a (församlignsliggare). För obefintliga är det A IV b, för Emigranter A IV c
och för avlidna och dödförklarade är det A IV f."Släktforskarhjälp 
med Ann-Margret Kjellander


- Tror du inte att det var så här dom menade, ser det ut som att Ann-Margret säger.

Det jag kan rapportera från "mitt" bord är att det var ett stort tryck (roligt) och att flera fick hjälp med att lösa sina frågor. Jag hade stor nytta av mina olika register. Faktiskt löste jag två gamla gåtor genom begravningsregistret. De var någon av "mina" gäster som hade i stort sett alla register, men ville ha hjälp med att lära sig hur man använder dem.

Alla var väldigt positiva och nöjda med den hjälp de fick. Flera hänvisade jag vidare till de andra "experterna" och det var ju väldigt tillfredsställande att
kunna göra det när man själv inte kommer längre. Det var många som kom in och konstaterade att de ångrade sig att de inte hade tagit med sig sina anteckningar då de märkte att det fanns hjälp att hämta hos oss.

Ann-Margret Kjellander
Släktforskarhjälpare och nyvald styrelsemedlem


Släktforskarhjälp
med Roger RydbergJag hjälpte flera stycken med frågor under dagen. Någon ville ha reda på personer som försvunnit på 1900-talet, en ville ha en fader till ett oäkta barn född på 1830-talet. Det var bra att kunna hänvisa till de andra stationerna.

Roger Rydberg
Släktforskarhjälpare


Migrationsregistret
med Katarina Möller

'
- Du ska alltid börja med dig själv (proband) när du startar ditt resa bakåt i familjeledet, säger Katarina till en "nysmittad" släktforskare med många frågor.

Att digitalt få presentera och leta bland alla de människoöden som Hans Jürgen Schmitz under så många år forskat fram är spännande. De personer som kom och ställde frågor i lördags var blandat både Tyskland, Danmark och Amerika. Extra roligt var det när jag tillsammans med Nils-Eric hittade hans släkting från Sturkös mönstringshandlingar från första världskriget i Amerika. Där stod att han var född på "Sturko" och att "han saknade två fingrar på höger hand".

Även jag fick många frågor med mig hem och alla med anknytning till Blekinge som har emigrerat till Danmark, Amerika och andra länder kommer jag att lägga till i Migrationsregistret. 

Katarina Möller
Migrationshjälpare

Attestregistret
med Björn-Åke Petersson


Den här nöten kan bli svår att knäcka, tänker nog Björn-Åke när han hjälper vår medlem Anita Ljungberg som tagit sig till Ronneby ända från Svalöv.

Full fart hela tiden, kansle inte så mycket om attesterna, men jag fock hjälpa ett 20-tal forskare och "nyfrälsta" med uppgifter om släkten. En kille vill veta allt om ett hus i Nosaby och en annan kom med frågor om en släkting som avlidit på Karlskrona straffängelse. Jag lyckades inte lösa det sista medan frågeställaren var kvar, men när det blev lite lugnare började jag leta och fann mannen i inflyttningslängden till fängelset. Där fanns en hänvisning till en sida i fångrullan. Frågeställaren fick redan på kvällen mail med de uppgifterna. Uppgiften att mannen dog i fängelset finns i dödboken i Sillhövda och hade varit ett frågetecken för frågeställaren i många år. Ett mycket givande arrangemang som bör återkomma varje vår.

Björn-Åke Petersson
fortfarande lite urlakad efter en ansträngande men rolig släktforskardag


Stenhuggarregistret
med Kerstin Carlsson


- Om jag inte minns fel så har jag den stenhuggaren i registret, ser det ut som Kerstin tänker.

Tack för en trevlig dag.

Jag fick många frågor angående "mina" stenhuggare, och flera av dem var registrerade i Stenhuggarregistret. Jag fick bara höra positivt om registret från de besökande. Jag fick även hjälpa till att besvara en del andra frågor och hitta svaret åt dem.

Kerstin Carlsson
Stenhuggarregistrerare


Båtsmansregistret
med Vanja Stjernberg


En del av besökarna hade varit förutseende och tagit med sig sin forskning och frågor.

Inte en lugn minut vid bordet från det vi öppnade kl. 10.00 tills vi stängde kl. 17.00. En strid ström av besökare som hade funderingar om sina båtsmän.

Många diskuterades och några nya uppgifter fick vi, bl.a om båtsman Flygare från Ramdala, varför Gumme Stadigs styvdotter fick hans efternamn och inte den angivne faderns. Att Stadig inte var far konstaterade vi genom hans bouppteckning där hon inte var nämnd utan bara hans biologiska barn.

Vi tittade i rullorna och konstaterade att en viss båtsmans patronymikon var Svensson och inget annat. Huruvida han var född i Vissefjärda socken eller ej förtäljde inte historien. Det var också andra frågor som diskuterades. Styrman Joachim Daniel Bollyang från Volgast i Tyskland som hamnade i Karlshamn vars bouppteckning och inflyttningsattest vi läste var en av dem.


I det hela en mycket givande dag vilket jag hoppas våra besökare också tyckte.

Vanja Stjernberg
Med hand på pennanOch nu blir det kaffepaus...


Ett dignande kaffebord med många läckerheter från Ronneby Brunn.


Vår bokhandel, utställare och lotteriansvarig

Bokhandeln

med Anette Näslund


*
Ett lååååååååångt bokbord var framdukat.

Bokbordet var välbesökt. Det var en strid ström så gott som hela tiden. Mycket av vårt material hittade vägen hem, till både nya och gamla släktforskare. Det blev många frågor om just släktforskning från dom alla. Det kom även fram en hel del som var nyfikna på vad vi höll på med (Brunnsgäster) och de tyckte att släktforskning var nog något de ville börja med.

Det var även roligt att en hel del yngre hittade till oss. Det bådar gott inför framtiden.

Anette Näslund
Bokhandelsansvarig

Utställarna
med Ancestry/Genline, ArkivDigital, Blekingearkivet och SVAR


Jan Eurenius från Ancestry/Genline hade folk vid sin "station" hela tiden. Niklas Hertzman och Mats Andersson från ArkivDigital hade många besökare vid sin "station". 


Per Frödholm hade tagit med sig många fina "analoga" exempel från Blekingearkivet i Bräkne-Hoby.Mariia Mähler hade rest ända från Ramsele i Västernorrland där SVAR:s huvudkontor ligger.

Från Riksarkivet SVAR vill jag framföra ett stort tack till Blekinge släktforskarförening för en trevlig och välorganiserad dag . Miljön på Ronneby Brunn passar utmärkt till denna sortens evenemang. Många besökare passade på tillfället att ställa frågor och botaniserade i det stora utbudet av produkter som erbjöds från de utställare som medverkade.

Mariia Mähler
SVAR kundtjänst

Lotteriförsäljning
med Guy Persson


- Om du köper 8 lotter har du större chans att vinna, säger nog Guy

En liten rapport från ”ståbordet” med jubileumslotteri och information.

Många av våra besökare kom till detta bord för att få information om vad som fanns i lokalen och var man kunde få den information de sökte. En hel del köpte även lotter i det anordnade jubileumslotteriet där vinsterna bland annat bestod i helårsabonnemang från Riksarkivet/SVAR och Ancestry/Genline men även ett antal kvartalsabonnemang från ArkivDigital.

Från denna vy fick man även en bra översikt av antalet besökare under dagen vilket jag uppskattar till bortåt 500 kanske mer…

En fantastisk dag som även besökarna kom fram och påtalade. Här är några axplock: ”Att föreningen gör ett sådant arrangemang för alla och därtill helt gratis, fantastiskt” samt ”Hoppas ni kan göra fler sådana träffar”

Alla ställde verkligen upp och de olika stationerna med sina ”experter” på respektive område hade mycket att göra, inte minst vår bokhandel som var i stort sett komplett med vad som här kan erbjudas. Även våra aktörer ArkivDigital, Ancestry/Genline, Riksarkivet/SVAR och Blekingearkivet hade fullt upp.

Guy Persson
Er rapportör från ”ståbordet” 


Bildkavalkad

Här får ni en kavalkad med foton från jubileumsfirandet på Ronneby Brunn. Luta er tillbaka och njut...

Klicka här så kommer du till bildgalleriet.

Foto: Thomas Johansson, Karlskrona
Publicerat 2013-04-09

Vinnarna!
Du hittar vilka de lyckliga vinnarna blev (här...