Uppdateringar i båtsmansregistret - 20 956 båtsmän


De tidiga båtsmännen uppdaterade
Genomgång och uppdatering av indelta båtsmän i Blekinge före år 1701 är nu avslutad för denna gång. Det innebär att de flesta idag kända militära källor är genomarbetade och totalt har vi över 3000 båtsmän i vårt register från denna tidiga period. Se vidare separat artikel ’’De tidiga båtsmännen i Blekinge" och i vårat båtsmansregister.

Uppdateringar har också gjorts för en del luckor i registret , som t.ex. delar av 1750-talet för östra Blekinge och slutet av 1720-talet för västra Blekinge.

För alla socknar är nu inlagt kompletterande uppgifter från militära källor för perioden 1820 till 1868. En del nya båtsmän har blivit funna, men framförallt finns nu uppgifter om antagnings- och avskedstid för de allra flesta båtsmännen.

Nättraby socken har blivit kompletterade med närmare 1000 nya familjemedlemmar vars uppgifter är hämtade från kyrkoböcker.

Föreläsning om vårt register
Lördagen den 28 september 2013 hade föreningen sitt höstmöte som handlade om båtsmansregistrets första 20 år. Erland Eliasson höll ett föredrag om hur han arbetar med båtsmansregistret och här får ni ta del av den film som vi spelade in.

  

Helskärmsläge
Syns inte symbolen för helskärmsläge nere i högra hörnet klickar du på denna länk  som tar dig till YouTube där helskärmslägeknappen finns. 

De som är medlemmar, och angett sin e-post, har bl.a. fått ta del av denna film. Är du medlem, och har e-postadress, kan du lägga till den här för att information från föreningen.

 

 

Båtsmanstorpen i Blekinge hade som kännetecken en örlogsvimpel av plåt på taket. Fotot från Maj-Britts Sundins bok "Båtsmän i socknarna Jämshög och Kyrkhult 1685-1922"
Båtsmantorp i Asarum

Båtsmansstuga i Wämöparken Karlskrona.

Tveka inte att höra av dig till oss. Projektledare Vanja Stjernberg tar emot nya uppgifter och sammanställer dessa för framtida uppdateringar. Använd gärna rapportfunktionen (bild) eller skicka e-post till batsman@blekingesf.se

Katalogskydd
Innehållet i Blekinge båtsmansregister skyddas av katalogskyddet enligt §49 i Upphovsrättslagen¹. Enskilda uppgifter får gärna publiceras och användas för forumdiskussioner eller egen forskning så länge källa anges.

Skyddet innebär att det är förbjudet att kopiera eller använda en större mängd information ur databasen och göra det tillgängligt för allmänheten utan upphovsmannens tillstånd.

¹notisum.se & sv.wikipedia.org

Båtsmansnamn i Blekinge anno 1846

Här nedan publicerar vi de två häften som föreningen gav ut 1999. Sammanställningarna är gjorda av Bror E. Jönsson (1932-2002) 

Båtsmansnamn 1846, sockenvis i alfabetisk ordning (pdf)

Båtsmansnamn 1846, sockenvis i numerisk ordning (pdf)
Sidan uppdaterad 2014-05-03