Listerslægten

Genom att klicka på bilden nedan kommer du till databasen.

listerslakten-banner

Vår förening har fått ett erbjudande från Blekingeättlingen Arne Dahl i Danmark som vi inte kunde motstå. Arne började för många år sedan att släktforska på sin mormors anor som kom från Listerlandet. Han samlade allt material i en databas över Listersläkten.

Databasen, som Arne har tillägnat sin mormor Olga Nilsdotter, är nu uppe i version 5 och innehåller över 21 000 ”klickbara” personer samt över 60 000 personnamn. Nu vill Arne dela med sig av sin databas och därför har nu databasen Listerslægten flyttat in hos oss.


Så här beskriver Arne själv bakgrunden till databasen:

10_1_se_mormorung

Min mormor Olga Nilsdotter föddes i Hosaby 19, Mjällby församling 1888 och dog i Herfølge, Danmark 1965. Hon var barn nr 6 av en syskonskara på 7. De andra barnen, alla födda i Hosaby 19, var:

  • Augusta 1876-1884
  • Nanny 1881-eft 1895
  • Frida 1882–1897
  • Augusta 1884–1918
  • Ernst 1886–1960
  • Alma 1891–omk.1961

Modern var Anna Bengtsdotter (1848-1931) och fadern Nils Trulsson (1851-1895). Hela familjen reste till Danmark den 5 maj 1895. Nils hade rest flera gånger tidigare och arbetat i Danmark/Bornholm. Bara ett halvår efter ankomsten till Øster Egesborg i Danmark dör Nils. Anna blev nu ensam med fyra barn och de fick alla ge sig ut och arbeta på de omkringliggande gårdarna.

Jag började för en del år sedan att släktforska på Olgas anor. Jag stötte snart på flera problem, som jag ska redovisa, och det är bakgrunden till min utgåva av Listersläkten.

I Danmark var traditionen på 1600-1800-talet och ibland också på 1900-talet att föräldrarnas barn alltid blev uppkallade efter föräldrarnas egen far och mor. Dvs. barnen fick sina namn efter farfar/farmor och mormor/morfar.

Om en av föräldrarna dog, exempelvis modern, och fadern gifte om sig och fick en dotter skulle barnet uppkallas efter den avlidna mamman. En sådan ”gyllene regel” finns inte på Listerlandet.

Jag har även kunnat konstatera att det är många fel i kyrkböckerna med felaktiga födslar, vigslar och dödsfall. Namn, föräldrar, dopvittnen, föräldrar vid vigslar inte minst mot bakgrund av husförhörslängderna där flera fel hittades. Det blev inte enklare att leta när namn blev ändrade och även födelsedagar.

Jag har gått igenom Gammalstorps kyrkoböcker, där speciellt DDSS har varit till mycket stor hjälp. Jag har även gått igenom bouppteckningar.

Jag härstammar från Pehr Cnutsson som sägs vara utgångspunkten för boken Listersläkten och föreningen Listersläkten. Många från Mjällby fick lämna trakten för att överleva. Makten, marken och pengarna var koncentrerad kring ett par få släkter.

Vid flera tillfällen har jag bara skrivit exempelvis Jöns. Detta för att knyta ihop personer som jag misstänker var syskon men som föddes innan kyrkböckerna börjar. Namnen skrevs på olikt sätt genom tiden – först Pär, senare Pehr och senast Per, först Bereta, senare Bertha, senast Berta.

Källhänvisningar finns generellt vid introt. Det finns många som har bidragit med information och detta framgår. Det finns fortfarande mycket ”work to do”. Listersläkten redovisar dock sammanhangen bra. Självklart är det möjligt att det förekommer fel, och ni får mycket gärna kommentera om ni hittar något sådant.

God fornøjelse
Arne Dahl
til@arnedahl.dk


Listerslægten flyttade in hos Blekinge Släktforskarförening i september 2016