Lördagen den 10 november 2018 firades Arkivens dag på Blekinge museum kl. 11-16. Årets tema var ”Fest och glädje”.
Arkivens dag försiggick även i år i Faktarummet och dess näraliggande lokaler på Blekinge Museum. Medverkande från museet var Karin Nilsson, Christin Nilsson och Christoffer Sandahl och från Blekinge Släktforskarförening Sandra Eriksson, Suzanne Wernersson, Katarina Möller, Ann-Margret Kjellander och Sten Ekenberg.
Museets personal hade dukat upp festliga kaffebord med mycket fina gamla kaffekoppar och försökt att efterlikna hur det kunde se ut på vykort från förr. Foto: Katarina Möller
Kopparna och kaffebrödet var inte bara för ögat utan det bjöds även på kaffe i de fina kopparna. För oss i 40-årsjubilerande Blekinge Släktforskarförening passade ju temat extra bra. En dam blev mycket glad och t.o.m. uppspelt och sa att ” här kan man dricka kaffe som en fin dam och spreta med lillfingret” vilket hon också gjorde.
Sten skulle fungera som ”inkastare” dvs hälsa välkommen och fråga vad besökarna önskade och lotsa dem rätt beroende på deras svar. En hel del hade aldrig varit i Faktarummet tidigare och ville gå runt och titta lite först.
Sandra sålde böcker i föreningens bokhandel och pratade med besökande och gav tips. Suzanne fotograferade begivenheten och pratade också.
De som hade frågor om släkt hänvisade han till Ann-Margret eller Katarina som nästan hela tiden hade fullt upp med att hjälpa till med att hitta anfäder och liknande. En man fick veta att han hade en halvsyster som han tidigare inte känt till. Frågan uppstår då hur man på lämpligt sätt närmar sig denna helt nya släkting.
Flera besökare ville titta på bilder och ritningar över hus och gårdar och då blev det Karin och Christin som plockade fram material till dessa personer. Andra ville se var hus och gårdar låg i geografin och då hjälpte Christoffer till med att plocka fram gamla kartor över både städer och byar.
Flera frågade efter förteckningar över båtsmanstorp och var de hade legat. Det är ganska krångligt att försöka hitta detta, ty det finns inga kompletta förteckningar. Man får titta i husförhörslängder och kartor från förr samt beskrivningar till dessa. Bokverket ”Sveriges bebyggelse” kan vara en felande länk till mellan då och nu. Den finns att köpa som sökbar DVD i föreningens bokhandel.
Klicka här för att komma till bokhandeln!
Blekinge Museum har flera intressanta databaser som man kan söka i hemifrån, men i Faktarummet kan man få mera professionell hjälp på onsdagar kl. 11-19 då där är öppet. Bl.a Föremåls- och fotodatabas samt Albert Liljas blekingska samling där man kan söka på personnamn m.m.
Ett manuellt register över ägare (1700-1900-tal) till fastigheter i Karlskrona kan många gånger ge bra hjälp i släktforskningen. Dessutom finns där många äldre dokument från förr som kan ge hjälp till den som har/har haft släkt i Blekinge.
Det kom omkring 50 besökare.
Vid tangenterna Sten
Foto: Suzanne Wernersson/linslusfoto.se där inget annat anges.