Fältrapport – extra årsmöte & DNA-föreläsning

      Kommentarer inaktiverade för Fältrapport – extra årsmöte & DNA-föreläsning

Lördagen den 13 oktober bjöd på underbart brittsommarväder.

Kl. 11:30 hade föreningen kallat till extra årsmöte i hörsalen på Kulturcentrum i Ronneby. Anledningen till mötet var det antal avhopp som skett från styrelsen under sommaren och hösten. 28 st medlemmar kom och som traditionen bjuder leddes årsmötet av nestorn Rune Kronkvist.

Det fanns bara en punkt på dagordningen och med acklamation valdes denna besättning fram till ordinarie årsmöte 2019.

Efter årsmötet togs lunchpaus där flera av deltagarna lät sig väl smaka av Bergslagskrogens delikata lunchmeny.

Nu började foajén på Kulturcentrum att fyllas med förväntansfulla personer som tagit sig till Ronneby från många olika platser – en från gatan bredvid till en som kom ända från Hälsingland!

När klockan slog 13 hälsade vår nyvalde ordförande Sandra Eriksson eftermiddagens föreläsare Peter Sjölund välkommen. Ett 90-tal ”vandrande släktböcker”, som Peter uttryckte det, hade bänkat sig för föreläsningen med rubriken ”Släktforska med DNA”.

Peter inledde med att berätta en gripande historia om Maria som för 37 år sedan adopterades från Korea och hamnade i Helsingborg. Hon hade börjat fundera på sitt ursprung och gjort ett DNA-test som gav en extremt starkt träff hos en Henrik i norra Sverige. Maria kontaktade Peter och undrade vad det var som hade blivit fel – för det här kunde väl inte stämma? När Peter tittade på resultatet så var det solklart – Henrik är Marias okända biologiska bror! Vilken solskenshistoria. Som om inte det var nog – en tid därefter blev det en ”träff” på en kvinna i USA som visade sig vara en halvsyster till dem.

Peter tog oss sedan med på en resa i sin tidsmaskin och berättade på ett pedagogiskt sätt om hur vårt DNA bär på spår från våra förfäder och hur de kan visa hur våra anfäder och anmödrar förflyttat sig över jorden under tusentals år.

Vi fick lära oss om de fyra DNA-typerna samt fick veta att när man släktforskar med DNA kallas det genetisk genealogi.

Ett nytt begrepp att lära sig är forensisk genealogi vilket handlar om rättslig genealogi. Peter berättade den spännande historien om gripandet av den person man misstänkte vara ”Golden state-mördaren” i USA, en av landets genom tiderna värsta seriemördare på 70-talet. Det som gav fallet extra strålkastarljus var att den amerikanska polisen använde sig av DNA-släktforskning för att ringa in mördaren. Han hittades i april i år och sitter nu bakom lås och bom.

Peter berättade att om man ger sig in i DNA-släktforskningens spännande värld behöver man vara beredd på att DNA-testerna kan vända upp och ner på vad man trodde man visste om sin släkt. Han gav flera exempel på personer han hjälpt där hela släktträd fått skrivas om.

Efter föreläsningen och en kort bensträckare började frågestunden. Många bra frågor och lika många svar som fick tankarna att sväva iväg och få en att bli sugen på att ”topsa” sig.

Klockan 14:30 var det dags för föreningens jubileumsfika. Bergslagskrogen öppnade då sina dörrar till det som nu blivit ett födelsedagscafé där deltagarna som inte skulle topsa sig blev bjudna på fantastiskt fina marsipantårtor.

Inne i hörsalen började en lång kö bildas för att ”topsa” sig. Ett 30-tal personer gjorde slag i saken, skrapade DNA från insidan av kinden och förberedde sedan ett kuvert till Family Tree DNA i Houston, Texas.

Funktionärer från föreningen assisterade och såg till så att proceduren gick rätt till.

– Och glöm inte att klistra på ett frimärke för 21 kronor, var uppmaningen.

Om allt går enligt tidsplanen (när en dator i Houston läst av DNA-koden) dyker så resultatet upp om två månader, kanske som en julklapp. Då får den som ”topsat” sig svar via ett pling i mejlkorgen.


Hur går vi vidare med detta spännande tema i Blekinge Släktforskarförening?

Vi har bestämt att våra två resterande släktforskarcaféer för året i Bräkne-Hoby och Karlskrona ska ha temat ”Släktforska med DNA”.

November

  • Tisdagen den 6 november kl. 17-19:30 i Bräkne-Hoby
  • Måndagen den 12 november kl. 17-19:30 i Karlskrona

December

  • Tisdagen den 4 december kl. 17-19:30 i Bräkne-Hoby
  • Måndagen den 17 december kl. 17-19:30 i Karlskrona

Handbok nr 9 – finns i bokhandeln

Pris: 230 kr/medlem – 265 kr/ej medlem

Till bokhandeln