Fältrapport – Bräkne Byafest 31/7

      Kommentarer inaktiverade för Fältrapport – Bräkne Byafest 31/7

Onsdagen den 31 juli var det så dags för marknaden Bräkne Byafest som anordnades för sjunde året i rad, det var dock första gången som Blekinge Släktforskarförening var med. Årets tema var FNs globala mål med fokus på barn, mat och utställare med lokal anknytning.

Blekinge Säktforskarförenings marknadsstånd hade en strid ström av besökare.

Vi som bemannade var Suzanne Wernersson, Vanja Stjernberg, Rita Holmgren och Jaina Karlsson. Som vanligt när vi är ute på ”fältet” är konceptet bokhandel och släktforskarhjälp som gäller. Jaina hade sin fina Blekingedräkt på sig vilket blev uppskattat och flera marknadsbesökare berömde hennes klädsel.
Till bokhandeln hade vi packat ett urval av, vad vi trodde var, intressanta böcker och CD-skivor tillika med lokal anknytning. Kommersen gick bra.
De första timmarna var det en rejäl ström med folk och många stannade till vid våran marknadsplats. Mycket informationsmaterial kunde också byta ägare, vilket förhoppningsvis kan generera nya medlemmar och fler besökare på våra fasta evenemang, såsom släkforskarcaféerna och hos våra släktforskarvärdar.

Trollkarlen Filiokus Fredrik, svensk mästare i barntrolleri, cyklade runt på området mellan sina shower. (Han har fått en egen bakelse uppkallad efter sig på konditoriet i Boden!)

På Byafesten delades det årliga ”Bräknebygdens kulturpris” ut och 2019 års kulturpristagare blev Ylva och Per-Åke Foglert som båda arbetar som lärare på Blekinge Folkhögskola. Per-Åke inom skulptur, måleri och teckning och Ylva inom textil.

Vid 16-tiden började det tunnas ut med besökare och flera av utställarna började packa ihop. Vår föreningen var dock kvar till 17:30.

Vi tyckte det var en bra och givande dag och det kanske är en idé att delta vid fler av markanderna i Blekinge. Hör gärna av er till föreningen på foreningen@blekingesf.se om du vet någon marknad i Blekinge där Blekinge Släktforskarförening borde vara med så tar styrelsen med sig det i planeringen för nästa år!

Eder utsända med text och bilder
Suzanne Wernersson