Fältrapport – höstens första café

      Kommentarer inaktiverade för Fältrapport – höstens första café

Det första Släktforskarcaféet i Bräkne-Hoby för säsongen var torsdagen den 29 augusti. Kvällens föreläsare var Rune Kronkvist och Vanja Stjernberg.

Rune talade om projektet ”Namn åt de döda” som Sveriges Släktforskarförbund driver med hjälp av frivilliga runt om i landet. Det är mycket jobb och Rune berättade om hur man arbetade med projektet tidigare mot hur man gör nu.  Han visade särskilt upp Åryd som han just håller på att sammanställa.

Arbetet med NÅDD fortsätter nu med åren 1830-1859 med målet att få ett så fullständigt material som möjligt att ge ut i nästa version av dödboken, vilket beräknas kunna ske under 2021.

Vanja visade ”biakter” som är bifogade till 1671 års jordrevning.

Jordrevningen räknar upp vilka som brukar gårdarna i häradet 1671 och vilka som brukade gårdarna tidigare. Biakterna är köpebrev på skattegårdar 1537-1671. Även kvinnors namn framgick.

Vanja visade även hur man söker i Riksarkivets digitala forskarsal (tidigare SVAR) som är gratis.  

Vi fick se exempel på hur otydlig skriften/texten var förr och hur den nu förbättrats betydligt genom nya fotograferingsmetoder. Skillnad mellan svartvitt och färg.  Tidigare fanns Genline och nu Arkiv Digital.

Kaffe, thé och frallor med pålägg serverades som vanligt i pausen. Vi var sammanlagt 16 stycken.

En trevlig och efterlängtad kväll.

Jaina Karlsson