Fältrapport – Släktforskarcafé II

      Kommentarer inaktiverade för Fältrapport – Släktforskarcafé II

Succé!

Onsdagen den 18 oktober var det dags för vårt andra Släktforskarcafé på Arkivcentrum i Bräkne-Hoby. Det var hela 20 personer som besökte oss.

Kvällen inleddes med en presentation av föreningen DIS (Datorhjälp i släktforskningen) och släktforskarprogrammet Disgen.

 Bilden ovan visar en familjeöversikt på fyra generationer från DIS hemsida.

Staffan Knös, från regionföreningen DIS Syd, berättade om de förmåner man får som medlem i DIS och/eller någon av de åtta regionala föreningarna (vissa funktioner fins även tillgängliga för icke medlemmar).

Föreningens syfte är att:

  • Tillhandahålla släktforskar- och datorstöd för medlemmarna i samverkan med arkiv och andra släktforskarorganisationer.
  • Största delen av föreningens arbete sker med hjälp av ideellt arbetande medlemmar, t.ex. finns en fadderverksamhet, dit medlemmar kan ringa och få hjälp med sitt släktforskarprogram. OBS Det är ingen hjälp med släktforskning.

Staffan demonstrerade Disgen och dess funktioner, varav kartprogrammen rönte stor uppskattning.

Efter fikapaus fick Staffan även svara på många frågor framför allt om DNA släktforskning.
Till sist fanns det även lite tid för hjälp med personliga släktforskarfrågor.

Curt Carlsson, Jaina Karlsson, Rita Holmgren och Vanja Stjernberg

PS. Vi kommer även att anordna Släktforskarcaféer med andra släktforskarprogram som tema såsom exempelvis Min Släkt, Holger och Ancestry. DS.


Boktips från bokhandeln

Historiska stadskartor
av Föreningen DIS (DVD 2014)


Köp boken här

På denna DVD finns ett urval historiska stadskartor av tre lantmätare med olika karaktär och från olika tidpunkter.Skivan innehåller 203 kartor över 92 städer i en till tre varianter av de olika lantmätarna. Kartbilderna är lagrade i högupplöst jpg och filnamnen innehåller lantmätarnas initialer.