Fältrapport – Släktforskningens dag

      Kommentarer inaktiverade för Fältrapport – Släktforskningens dag

Lördagen den 19 januari firades Släktforskningens dag runt om i hela landet. Temat för 2019 var ”fotografiet och släktforskningen”.

Vår föreningen fick mycket media då lördagens BLT (Blekinge Läns Tidning) hade två reportage skrivna av nyhetschef Tobias Fabbeke ”Dna-teknik öppnar nya dörrar för släktforskare”- intervju med Katarina Möller, ”Polisen vill lösa gamla mord med registret” samt att kulturredaktör Ingemar Lönnbom skrev en krönika om ”Inget är så svenskt som North Dakota”.


Ami Kjellander – blir intervjuad och fotograferad av BLT. Foto: Katarina Möller

Förmiddagen inleddes i Faktarummet på Blekinge museum med att BLT:s reporter Johanna Rundgren intervjuade Ann-Margret Kjellander vilket kom i måndagstidningen med rubriken ”Ann-Margrets jakt på en farfarsfar fick hjälp av dna”.

Fältrapport från Blekinge Museum, Karlskrona
Det hela försiggick även i år i Faktarummet och dess näraliggande lokaler på Blekinge Museum.
Medverkande från Museet var Karin Nilsson och Christin Nilsson och från Blekinge Släktforskar-förening Katarina Möller, Ann-Margret Kjellander, Arne Sörlöv, Björn Pettersson och Sten Ekenberg. Föreningen Gamla Carlscrona ställde också upp med dess ordförande Rolf Andersson samt 3-4 damer och herrar ur styrelsen.

Sten var ”inkastare” dvs hälsade välkommen till det hundratal besökarna och frågade vad de önskade och lotsade dem rätt beroende på deras svar. En hel del hade aldrig varit i Faktarummet tidigare och ville gärna gå runt och titta lite först.


Christin Nilsson och Ami KJellander i full färd med att hjälpa till. Foto: Arne Sörlöv. 

De som hade frågor om släkt hänvisade han till Ann-Margret, Katarina, Björn eller Arne som  hade fullt upp med att hjälpa till och hitta anfäder och liknande.

Flera besökare ville titta på bilder på hus och gårdar och då blev det Karin och Christin som plockade fram material till dessa personer.

En karta över Karlskrona från 1870-80-talet fanns i närheten för att hjälpa besökare att hitta rätt kvarter när de ville titta på hus i Karlskrona.

Några undrade vart man skulle vända sig om man har mycket släktforskarmaterial och vad som ska göras åt detta när de själva inte lever. Denna fråga ser jag som något som släktforskarföreningen kan ”spinna” vidare på.


Faktarummet på Blekinge museum. Foto: Arne Sörlöv.

Föreningen Gamla Carlscrona gav prov på vad som finns i deras fotoarkiv och vad man för övrigt kan få hjälp med hos dem.

Kl. 14 hade fotoantikvarie Jonas Eckerbom en föreläsning om museets fotosamling och hur man som släktforskare kunde använda sig av den. Föreläsningen ägde rum på andra våningen ovanför museets reception vid Fisktorget. Jonas förklarade hur man söker i museets fotodatabas och hur man får använda de foton man finner. De flesta fotografierna får man använda hur man vill, medan för andra måste man ha tillstånd och kanske även betala om de ska användas kommersiellt. Han nämnde flera gånger att museet gärna vill att fotografierna används. Om man har enstaka fotografier eller hela samlingar som man vill lämna vidare tar museet gärna emot dem. Det är flera på museet som håller på med inläggning av fotografier i fotodatabasen. De flesta av museets fotografier förvaras på Rosenholm, där man kan göra personliga besök på torsdagar.

Blekinge musuems fotodatabas hittar du genom att klicka här

Det blev en uppskattad och intresseväckande föreläsning, tack Jonas. Till föreläsningen kom ett drygt 50-tal personer och en del av dessa hade tidigare varit i museets arkiv.

Vid tangenterna Sten Ekenberg

Fältrapport från Blekingearkivet, Bräkne-Hoby
Plats var sedvanliga Blekingearkivet i Bräkne-Hoby. Vi bjöd på fika, från föreningen fanns Curt Carlsson, Rita Holmgren, Jaina Karlsson, Yvonne Faijén, Vanja Stjernberg och Suzanne Wernersson.


Fr.v. Rita Holmgren, Ingrid Christensson, Curt Carlsson, Vanja Stjernberg, Jaina Karlsson, Yvonne Faijén. Foto: Suzanne Wernersson.

Vanja hade förberett och genomförde en genomgång av flygbilder hos ArkivDigital. En mycket uppskattad och kunnig visning.

Vid 11:30 kom arkivarie Per Lundin till lokalen och visade Topotek, som är ett internationellt men även lokalt bildarkivprogram, som har sin grund i ett EU-projekt.

Du kommer till Topotek genom att klicka här

När dagen summerades kunde vi konstatera att 19 personer skrivit in sig i besöksliggaren, fyra personer efterfrågat möjligheten att bli medlem och flera medlemmar/blivande medlemmar fått även forskarhjälp med bla hitta en mördad anfader samt hittat mer kött på benen rörande en okänd fader.

Vid tangenterna Suzanne Wernersson


Nedan följer ett antal länkar som kan ge vidare inspiration på årets tema:

Porträttfynd

Svenskt Porträttarkiv

Platser – Riksantikvarieämbetet

Digitalt Museum

Bygdeband

Anbytarforum – gamla bilder

Digitala stadsmuseet

Fotografregister 1860-1920

Nationella fotografregistret

Kringla – Söktjänst för museisamlingar


Ny bok!

I samband med Släktforskningens dag kom denna bok ut som du kan köpa i vår bokhandel.

Porträttfynd
– fotografer och fotografier 1860-1920

På 1860-talet slog fotograferingen igenom på allvar i Sverige. Fotoateljéer dök upp i varje del av landet och porträttfotografier blev ett vanligt inslag i de svenska hemmen. I den här skriften presenterar vi ett antal porträttfotografer med korta biografier illustrerade med bilder från egen produktion. Häftet innehåller även ett avsnitt om fotokonstens historia, en kort beskrivning av Släktforskarförbundets databas Porträttfynd samt tips på hur fotografier på bästa sätt ska hanteras och förvaras.

Boken är den femte i Sveriges Släktforskarförbunds skriftserie.

Pris: Medlem 109 kr/ ej medlem 119 kr