Goda grannar

      Kommentarer inaktiverade för Goda grannar

Söndagen den 3 februari var undertecknade inbjudna till 40-årsjubilerande Kalmar Läns Genealogiska Förening för att hålla en kurs i emigrantforskning för styrelsen och stugvärdar.

Lördagskvällen bjöd på ett ordentligt snöoväder varför vi var oroliga för att det inte skulle kunna bli en resa till våra grannar i öster. Men på söndagsmorgonen hade vädret lugnat ner sig och vi styrde kosan mot residensstaden Kalmar.


Fr.v. Ann-Margret ”Ami” Kjellander, Tomas Alriksson ordf KLGF, Katarina Möller.

Ett 20-tal personer hade tagit sig till Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i centrala Kalmar. Katarina inledde med att berätta om vilka databaser som finns att gratis botanisera i på vår hemsida och fördjupade sig sedan med att berätta om Migrationsregistret.

Katarina fortsatte med att beskriva hur hon och Ami går tillväga när det kommer frågor om emigration och vilka databaser, register m.m. som de använder.

Efter en välsmakande fika samlades gruppen igen och Ami tog över rodret. Flera av deltagarna hade innan kursen lämnat in olösta emigrantfrågor där de hade gått bet och vi hade lyckats hitta några nya trådar att dra i för att förhoppningsvis kunna lösa mysterierna.

Ami visade ”live” hur hon söker på FamilySearch och gav oss tips på utökade möjligheter med databasen.

Efter ett par trevliga timmar var det dags att åter ge sig hemåt Blekinge. Det är bra att träffas så här över länsgränserna och ge varandra lite nya ”vitamininjektioner”. En trevlig idé som vi tar med oss hem är de ”pratkvällar” som KLGF under våren har på Torsås bibliotek. Det är lite som våra Släktforskarcaféer – men vi fick med oss tips på teman. I vår har dom pratkvällar om ”Traditioner vid dödsfall”, ”Gästgiverier och skjutshåll” och ”Nödåren”.

Ett stort TACK till vår grannar i Kalmar Läns Genelogiska Förening för gott mottagande. På återseende!

Ami Kjellander & Katarina Möller