Fältrapport – Släktforskarcafé 24 april

      Kommentarer inaktiverade för Fältrapport – Släktforskarcafé 24 april

Våra cafékvällar blir alltmer välbesökta och den här kvällen var det 24 personer som fick lyssna på Katarina Möller när hon beskrev vårt Migrationsregister samt olika vägar att söka information rörande emigration.

För Katarina började intresset för emigrantforskning när hon jobbade på Karlskrona Stadsbibliotek och tog på sig att hålla ordning på släktforskardelen. Hon berättade att det ofta, speciellt på sommaren, kommer in amerikaner, australiensare m.fl. som söker sina rötter.

Att det är över 1,5 miljoner svenskar som emigrerade mellan mitten på 1800-talet till omkring 1920 är allmänt känt.

Hans-Jürgen Smitz som är född i Tyskland men bosatt sedan många år i Karlskrona ansåg på 80-talet att den databas (EMIBAS) som Svenska Emigrantinstitutet och Släktforskarförbundet tog fram var ofullständig. Detta fick honom att börja forska om den ”glömda emigrationen” till Tyskland som ligger till grund för föreningens migrationsregister.

Läs mer på vår sida om Migrationsregistret

Vi fick också följa med i ett ”fallexempel” som Katarina tagit fram där hon via databasen GenealogyBank.com hittat en obituary (nekrolog) efter en Nils J Holm som var född 1853 i Blekinge och som ”emigrerat till Amerika i unga år”. Med största sannolikhet var den en man som enligt EMIBAS lämnade Karlshamn som Nils Johan Mandelholm, som i Emigranten Populär hette Nils Johan Mandelgren. I den databasen kan man hitta en källkod som ledde vidare till Poliskammaren i Malmös ”Förteckning över uppvisade kontrakt” med ibland mer information.

Katarina visade även hur hon hittat Nils J (Mandel)Holm i den amerikanska folkräkningen (Census) samt hans vilorum på en kyrkogård i delstaten Illionois.

När man stöter på svårigheter i emigrantforskandet kan man besöka Katarina och Ann-Margret ”Ami” Kjellander när de är emigrantforskarvärdar en gång i månaden (ej under sommarmånaderna) i Karlskrona.

Har ni inte möjlighet att komma dit så är ni alltid välkomna att skicka e-post till migrationsregistret@blekingesf.se


Boktips

Emigrantforska på nätet
av Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman
Handbok nr 15 av Sveriges Släktforskarförbund (2017)

Finns att köpa i vår bokhandel 


Länktips

– en del gratis andra kräver abonnemang

FamilySearch

FindAGrave

USGenWeb

One-Step Webpages by Stephen P. Morse

Ancestry.com

Vi tar tacksamt emot förslag på emigrantlänkar till migrationsregistret@blekingesf.se


Anekdot

Som en anekdot kan nämnas att den kända skådespelaren Christina Schollin hörde av sig till Katarina för ett par år sedan för att få hjälp med att finna sina farföräldrars grav som finns på Wämö kyrkogård. Hennes farfar, Ernst Schollin (1856-1917) var garverifabrikör med verksamhet på Pantarholmen i Karlskrona (som också är mina ”tassemarker”).


Blm HE 043 – Fabrik, Landsvägsgatan 1, 1934, Blekinge museum

Christina Schollin vid samma plats 2015. Foto: Katarina Möller

Eder utsände

Christer Lundström