Fältrapport – BHF:s årsmöte lördag 29 april

      Kommentarer inaktiverade för Fältrapport – BHF:s årsmöte lördag 29 april

Lördagen den 29 april deltog ordförande Suzanne Wernersson i Blekinge Hembygdsförbunds årsmöte i Olofström.

På föreningens årsmöte i februari antogs verksamhetsplanen för 2017 där en av punkterna är:

”Samarbeta med föreningar inom släktforskning och hembygdsforskning i närområdet, lokalt och nationellt.”

Detta har styrelsen tagit fasta på och föreningen är numera medlemmar i Blekinge Hembygdsförbund.

På senaste styrelsemötet beslutades att skicka undertecknad till Blekinge Hembygdsförbunds årsmöte lördagen den 29 april 2017 i Olofström. Upp tidigt en lördag, jag tycker det är kul att representera föreningen så tjänstekläderna åkte på. Till Olofström skulle jag fara, och titta på Eniro för att hitta fick jag göra. Visste ju inte någon annan som skulle dit så lite nervös var jag allt. En timme senare var jag där, riktigt gott om folk, siffran 49 deltagare, fick jag senare till mig. Det bjöds på fika och äppelmunk, jättegott, och trevligt att man tänkt på att det skulle finnas annan dryck än kaffe och te. Jag fick en mugg saft – helt super. Minglet var trevligt värre, det fanns några ansikten jag kände igen och några kände även igen mig. Karin Brunsberg som visade sig vara valberedare i Blekinge hembygdsförbund och är även vice ordförande i Region Blekinges kulturnämnd, bad mig att under punkten övrigt i dagordningen prata lite om släktforskning och hembygdsforskning och hur dessa kan samverka.

När klockan slog 10 tog bokhandlare Johnny Karlsson, tillika ordförande i Olofströms hembygdsförening (OHF), till orda. På en mjölkpall hade man ställt ett horn, en mycket vacker skapelse som är drivsvarvad i ett stycke och med knopp i både topp och botten. Johnny berättade hur detta horn hade kommit i OHF:s ägo och att till och med Knut Knutson, mer känd från SVT Antikrundan, hade haft med hornet att göra. På lite krokiga vägar hamnade hornet till slut i Olofström.

Johnny berättade vidare om hur hembygdsföreningen kommit till stånd i Olofström. Efter inledningen bjöds vi att gå in på museet, Lilla Holje, som är ett gammalt sädesmagasin i tre våningar byggt 1816. Ett mycket trevligt museum där det var ordnat med olika teman på de olika våningarna. Som besökare fick man se Olofströms utveckling ur flera olika perspektiv. Därefter var det avfärd i egen bili till Fritzatorpet där årsmötesförhandlingarna skulle hållas och en efterföljande lunch avnjutas.


Rostfria produkter som en gång tillverkades vid dåvarande Svenska Stålpressnings AB, Olofström.


En vedeldad tvättgryta.

Årsmötet inleddes med att ordförande i Blekinges hembygdsförbund Åke Werdenfels berättade om hur han kom till Blekinge och Olofström där han under många år jobbade med att bygga upp den museala verksamhet som finns här. Det var mycket intressant att höra.

Till mötesordförande valdes Arne Strandh och sekreterare valdes Inga-Britt Olsson. Ekonomin gicks igenom och klubbades, verksamhetsberättelsen klubbades, valberedningens förslag till val i styrelsen presenterades med tillägget vilken förening de representerade, dock drogs namnen så snabbt att det inte fanns en möjlighet att anteckna allt, tyvärr. När vi kom till punkt 20 övriga frågor så, berättade Karin Brunström att med på mötet var även Suzanne från Blekinge släktforskarförening och hon ska berätta lite om BLSF och deras tankar, vilket jag gjorde. Jag hade ju i alla fall haft någon timme på mig att tänka igenom vad jag skulle säga.

Då årsmötet hölls i restaurangen på Fritzatorpet serverades lunchen även där. Panerad fläskkotlett med skogssvampssås och potatisgratäng smakade gott.
En trevlig tillställning där jag fick möjlighet att knyta nya kontakter.

Vid pennan eder utsända

Suzanne Wernersson