Fältrapport – kyrkogårdsvandring i Backaryd 7 maj

      Kommentarer inaktiverade för Fältrapport – kyrkogårdsvandring i Backaryd 7 maj

Söndagen den 7 maj var jag med på kyrkogårdsvandringen i Backaryd som Ronneby pastorat arrangerade i samarbete med Backaryd-Öljehult Socknars Hem-bygdsförening.


Backaryds kyrka. Foto: Svenska kyrkan, Ronneby pastorat

Vi var ca 20 personer som fick lyssna på Hans Westerholm, ordförande i hembygdsföreningen, som var vår guide. Han var verkligen engagerad och påläst. Det var så intressant.

Hans berättade om hur kyrkogården kom till och även om kyrkan. Hur kyrkogården utökats och hur den nya kyrkan kom till efter kapellet.

Han berättade om hur gravarna var för fattigt folk för länge sedan – mycket enkla gravar eller bara kullar medan bemedlat folk hade stora gravstenar.

Vi blev visade olika gravstenar som tillverkats i ett enda stycke för hand av stora stenblock och stora järnkors som någon smed tillverkat eller från ett järnbruk i närheten.


Guiden Hans Westerholm.

Många föremål finns bevarade inne i klockstapeln exempelvis ett träskydd/låda som förr sattes över höga gravstenar som hade guldtext. Där fanns en offerstock (där kollekten samlades in) från Karl den XI: s tid, en baldakin (takhimmel) som förr hade suttit över predikstolen i kyrkan, en stor gammal klocka i malm och dörrar från det gamla kapellet. Ja, många gamla intressanta saker var bevarade.

Det var verkligen en innehållsrik vandring. Därefter var det gudstjänst i Backaryds kyrka med efterföljande kyrkkaffe i församlingshemmet.

Eder utsände

Jaina Karlsson