Fältrapport – Släktforskning i Sydost lördag 1 april

      Kommentarer inaktiverade för Fältrapport – Släktforskning i Sydost lördag 1 april

Lördagen den 1 april 2017 hölls Släktforskning i Sydost i Oskarhamn.

Så var det äntligen dags och det var inget aprilskämt trots datumet. Sam Blixt, ordförande i den arrangerande föreningen PLF (Person- och Lokalhistoriskt Forskarcentrum) hade gjort mycket reklam bl.a. på Samrådskonferensen i Uppsala för några veckor sedan. Ja, så pass mycket att förbundsordförande Erland Ringborg, uttryckte ”att då var det dag för reklamavbrott” när Sam tog till orda.

Att köra till Oskarshamn tog, för undertecknad som åkte från Karlskrona, ganska exakt två timmar. Eftersom jag och Arne Sörlöv samåkte gick tiden fort – snackar man går tiden fort.

Vi var först på plats från Blekinge, strax efter kom Vanja Stjernberg, Sandra Eriksson och Rita Holmgren och ytterligare kort därpå ankom bokhandlaren Guy Persson med sin ”bokhandlar-assistent” Ing-Marie Åkerö. Allt skulle vara fix och färdigt till kl 10 och det löste vi med marginal då alla självklart hjälptes åt.

Invigningstalade gjorde kommunalrådet Peter Wretlund och han berättade om Oskarhamns namn och historia.

Närmaste grannar var Tjust Släktforskarförening och Bygdeband. Vi ställde upp med vårt vanliga koncept – bokhandel och några släktforskarhjälpsstationer. Detta är ett koncept som går hem. Då vi vet att det är många som säljer Släktforskarförbundets produkter så hade Guy varit ”affärsman” och satt mässpriser på hela sortimentet. Vårt bord var välbesökt. Från föreningsstyrelsen kom även Björn Pettersson och Curt Carlsson.

Släktforskarhjälpsstationerna bemannades av Vanja och Suzanne, vi hade att göra. Det föll sig naturligt att de frågor vi fick hjälpa till med var släktforskarnötter med Blekingeanknytning. En okänd farfar där farfadern skulle ha varit knuten till det militära i Karlskrona. En annan där en ana saknade dödsorsak i SCBs dödsbok, det visade sig att det saknades även dödsorsak i vanliga dödboken, så där fick efterfrågaren notera att dödsorsak saknas även i originalkällan. Flera andra frågor med knytning åt mittersta och västra Blekinge kunde Vanja hjälpa till med. Många trevliga samtal förflöt och kontakter knöts. Det är som våra anbytarträffar som vi hade förr, var det en som uttryckte, och det låter ju jättetrevligt.

Andra som vi mötte här på Parken i Oskarshamn var Arkiv Digital, övriga föreningar i Sydost ”alliansen” (KGF – Kronobergs Genealogiska Förening, KLGF – Kalmar Läns Genealogiska Förening och PLF). Landsarkiven både från Lund och Vadstena samt regionens hembygdsföreningar. Självklart var Centrala Soldatregistret på plats, så även Hallands Släktforskarförening som lobbade hårt för kommande släktforskardagar.

Besökarströmmen tunnades ut rejält fram på eftermiddagen – möjligen kan det oerhört vackra vädret varit orsaken.

Nästa år, när Blekinge Släktforskarförening fyller 40 år, är det vår förening som ska arrangera Släktforskning i Sydost. Planeringsarbetet har redan börjat -beachflaggorna och stafettpinnen är medtagna till Blekinge.

Vi tackar PLF, med Sam Blixt i spetsen, för ett mycket trevlig arrangemang.

Vid tangenterna

Suzanne Wernersson

Foto: Suzanne och Sandra